Invoicing, Zakat, and Islamic contracts — one halal platform.
Halal Finance · 8 min read · 2026-01-19 · ZakatBooks Editorial
Almost every business owner has faced this: a client pays 60 days late, your cash flow suffers, and your accounting software offers a tidy '2% per month late fee' toggle. Before you switch it on, ask the Shari'ah question: is that fee riba?
The classical definition of riba al-jahiliyyah is increasing a debt in exchange for additional time. The Qur'an speaks directly to this: "O you who believe! Do not consume riba, doubled and multiplied…" (Aal 'Imran 3:130). When a creditor adds money to a debt because the debtor didn't pay on time, that is the textbook structure of riba.
AAOIFI Shari'ah Standard No. 8 (Murabaha) and No. 3 (Default in Payment) are explicit: a creditor may not benefit financially from a debtor's delay. Any predetermined late fee that flows to the creditor's pocket is impermissible.
Not every 'late fee' is the same. Contemporary fatwas typically distinguish three:
AAOIFI Shari'ah Standard No. 3, paragraph 2/1/8, allows what is sometimes called a 'commitment to donate' clause. The contract states: if the buyer delays without legitimate excuse, they undertake to donate a specified amount to charity. The creditor never receives this money; it is paid directly to a recognised charitable cause. This is widely used in Islamic banking for Murabaha and Sukuk contracts.
This works because the deterrent effect protects the creditor's rights without enriching the creditor — preserving the Shari'ah objective.
This is the inverse and is generally permitted. You can offer a 2% discount for payment within 10 days, full price after that. The Islamic Fiqh Academy (Resolution 64/2/7) permits this for cash sales. The key distinction: it's a reduction from the original price, not an increase on a fixed debt.
"Payment is due within 14 days of invoice date. The Client undertakes that, if payment is delayed beyond 30 days without a legitimate excuse accepted by both parties, the Client will donate the equivalent of 1% of the outstanding amount per month of delay to a charitable cause mutually agreed in writing. This donation is not received by the Supplier in any form."
No. Mutual consent does not make riba permissible. The prohibition is on the transaction itself.
Most scholars say you should not claim or accept statutory interest. If a court awards it without your request, the safer position is to donate it to charity without expectation of reward.
No — the concept of 'time value of money' applied to a fixed debt is precisely what Shari'ah prohibits. Money does not earn yield by the passage of time; capital earns return only when it bears genuine commercial risk.
Fixed monetary late fees that go to the creditor are riba and should be removed from your invoicing template. Recoverable actual costs and charity-clauses are halal alternatives that protect your business without violating Shari'ah. ZakatBooks invoicing intentionally ships with no interest or late-fee toggle for this reason.